– Det känns jättebra att det är dags att mura uppåt igen, åt rätt håll. Det är en jättekomplicerad process att göra den här återuppbyggnaden och det ligger väldigt mycket forskning, kunskap och samverkan mellan olika aktörer och myndigheter bakom arbetet, säger Lars Amréus.
När nu muren ska byggas upp igen, så passade också klass 5A från Solbergskolan i Visby på att mura in en glasburk med hälsningar och saker till framtiden.
– Vi har till exempel lagt i en mobiltelefon, kreditkort, en klocka, mynt och nagellack. Vi fick lägga i vad vi ville och då tänkte vi att vi lägger i något som är ”nu”, säger eleven Anna Östergren som har lite dubbla känslor. För att någon ska kunna hitta burken i framtiden så måste ju muren rasa igen och det vill hon inte.
– Egentligen inte, det är ju synd att den behöver det för att någon ska hitta det, säger hon.
Fukt och vatten orsakade raset
Det var den 24 februari 2012 som gotlänningarna vaknade upp till nyheten om att 70 kvadratmeter av ringmuren hade rasat. Orsaken tros vara att fukt och vatten fryst inne i muren.
Diskussionerna om hur man skulle reparera skadan kom snabbt igång och efter att ha ägnat stor möda åt att först montera ner det skadade partiet bit för bit, så börjar nu återuppbyggnaden.
Lagningen ska vara klar någon gång i höst, och kommer så småningom att smälta in i övriga muren.
– Det nya fogen är ju ljusare men kommer att smälta in med tiden. Men det finns en tanke också med att det ska synas att det faktiskt har hänt någonting så att man inte framtiden inte tar det för en medeltida bit av muren. Därför har vi också årtalet inhugget i första stenen, säger projektledaren Ulrika Mebus.