• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tingsrätten gör en annan bedömning på straffskalan än den tidigare domen. Rådmannen Magnus Dahlberg berättar varför. Foto: TT/SVT

Ny dom i högskoleprovsmålet: Fängelse för huvudåtalade

Uppdaterad
Publicerad

Domaren var jävig och målet togs om. Under onsdagen föll den nya domen i det uppmärksammade högskoleprovsmålet. De tre huvudmännen döms till fängelse, men får lägre straff än vad de fick i den tidigare ogiltigförklarade domen.

Norrköpings tingsrätt dömer nu de tre huvudmännen för fuskverksamheten till fängelse i tre år och och sex månader, två år och sex månader, respektive två år. Männen ska dessutom betala miljonbelopp till staten. Tingsrätten bestämmer samtidigt påföljden för 23 provskrivare som utnyttjat fusket till villkorlig dom och böter. Den 57-årige mannen, pappan, döms för att ha hjälpt till i verksamheten och får en villkorlig dom.

• 27-åringen döms för bland annat grovt bokföringsbrott, medhjälp till osann försäkran grovt brott, grovt skattebrott och grovt penningtvättsbrott till fängelse i tre år och sex månader.

Högskoleprovsfusket

• 25-åringen döms för bland annat grovt bokföringsbrott, medhjälp till osann försäkran grovt brott, grovt skattebrott och penningtvättsbrott till fängelse i två år och sex månader.

• 23-åringen döms för bland annat grovt bokföringsbrott, medhjälp till osann försäkran grovt brott och grovt skattebrott till fängelse i två år.

Med hjälp av trådlösa hörsnäckor, som är så små att de måste plockas ut med magnet, kunde fuskarna ta emot provsvaren under pågående högskoleprov. Hörsnäckan kopplades trådlöst till en telefon som gömdes på kroppen, och de som organiserade fusket levererade de korrekta svaren efter att en provledare eller provskrivare fotograferat av frågorna. Foto: SVT

Omfattande mål

Enligt domen förbjuds de tre huvudåtalade även att bedriva näringsverksamhet under drygt fyra år och ska dessutom betala miljonbelopp till staten för vinsterna från brotten.

– Målet har varit omfattande och tingsrätten har ställts inför många och i flera fall svåra frågeställningar, säger rättens ordförande rådmannen Magnus Dahlberg i ett pressmeddelande.

Domen innebär att att de tre får mildare fängelsestraff, än de fick i den ogiltigförklarade domen. Den äldre brodern, 27-åringen från Norrköping, dömdes då till sex års fängelse. Den nya domen innebär ett fängelsestraff som halverats nästan hälften.

De tre huvudmännen är dessutom skyldiga att redovisa skatt för inkomsterna från verksamheten, samt bokföra affärshändelserna, enligt tingsrätten.  I samma dom döms även en 32-årig kvinna för penningtvättsbrott. Hennes straff blir enligt Norrköpings tingsrätt villkorlig dom och böter.

I en lokal i Norrköping hittade polisen mobiltelefoner som var uppkopplade till flera personer genom gruppsamtal. Här levererades provsvaren till fuskarna, mitt under pågående högskoleprov. Foto: Ekobrottsmyndigheten

Domaren ansågs jävig

Det var i januari förra året som fyra män dömdes till fängelsestraff i högskoleprovshärvan. De tre huvudåtalade, de 26 och 23 år gamla bröderna från Norrköping och en 21-åring från Lund dömdes till fängelse i mellan 3,5 och 6 år. Brödernas pappa dömdes till 1,5 års fängelse. De dömdes för bland annat grovt bokföringsbrott, skattebrott och medhjälp till osann försäkran.

Men under sommaren förra året konstaterade Göta hovrätt att domaren i målet var jävig, efter att ha gjort uttalanden om fallet vid ett juristklubbsmöte – och hela målet togs om.

Under onsdagen kom domen för högskoleligan. Se här hela direktsändningen:

Bakgrund: Högskoleprovsmålet

Medan högskoleprovet pågick som bäst den 14 april 2018 gjorde polisen tillsammans med Ekobrottsmyndigheten ett tillslag. Flera personer greps, som misstänktes ingå i ett nätverk som med hjälp av avancerad teknisk utrustning hade möjliggjort provfusk.

I oktober samma år åtalades tre män, som tillsammans drivit firman HP-hjälpen som sålt fuskpaket till provdeltagare runt om i landet. Två andra män och tre kvinnor åtalades också för olika brott med koppling till verksamheten, liksom 23 personer som köpt fuskpaket av ligan.

I januari 2019 dömdes de tre huvudåtalade till fängelsestraff för bland annat grovt bokföringsbrott, skattebrott och medhjälp till osann försäkran, grovt brott. De 23 dömdes alla för osann försäkran, grovt brott. Eftersom juristdomaren bedömts som jävig togs dock hela huvudförhandlingen om.

Bland HP-hjälpens material fanns kundlistor med namn på ett stort antal ytterligare personer som köpt ligans fuskpaket, och dessa utreds nu vidare av polis och åklagare.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskoleprovsfusket

Mer i ämnet