– Den inre slutmuskeln kan vi enbart laga direkt efter förlossningen. När den omvandlats till bindväv är det för sent, säger överläkare Sofia Pihl. Foto: Lena Liljeborg/SVT

Ny metod upptäcker svårbedömda och allvarliga bristningar vid förlossning

Uppdaterad
Publicerad

Om en förlossningsskada på den inre slutmuskeln i ändtarmen inte upptäcks och sys ihop i tid, kommer kvinnan för resten av livet inte att kunna kontrollera sin gasavgång eller avföring. En ny enkel metod framtagen på US i Linköping får stor betydelse för förlossningsvården.

Varje år drabbas mellan 3500 och 4000 kvinnor som föder barn vaginalt i Sverige av bristningar som når ner till slutmusklerna runt ändtarmen.

– Och den inre slutmuskeln är väldigt svår att se för ögat, den är tunn och nästan genomskinlig. Men däremot syns den väldigt bra på ultraljud, säger Sofia Pihl, överläkare på förlossningsavdelningen, Universitetssjukhuset i Linköping.

I Linköping är det ungefär 90 kvinnor om året som får den här bristningen.

Den inre slutmuskeln som är svårundersökt, syns väldigt bra med hjälp av ultraljud. Den svarta ringen på bilden är den inre slutmuskeln. Här är den normal, hel och oskadad.. Foto: Sofia Pihl

Tidigt upptäckt är avgörande

I sin avhandling har hon studerat hur personalen genom den nya undersökningsmetoden mer säkert och systematiskt kan göra de svåra bedömningar av bristningarna, som måste göras med hög säkerhet dygnet runt.

– Man ser hur slutmuskeln ser ut, om den är rund eller brusten. Och undersökningen går på 30 sekunder och gör inte ont för patienten, säger Sofia Pihl.

Två slutmuskler – den man kniper med och den inre reflexstyrda

Vi har två olika slutmuskler runt ändtarmen. Den yttre som man viljestyrt kniper med.

Den inre slutmuskeln står för den social kontrollen.

– För att tal klarspråk så hjälper den oss att inte släpp fram gas eller avföring på ställen där det inte passar sig, då är den spänd. Och när man sedan är för sig själv och det är tyst och lugnt, så slappnar den muskeln av.

Den inre muskeln kan också känna skillnad på om det är gas eller avföring längst ner i tarmen.

– Det är därför det är så viktigt att hitta bristningar i tid, säger Sofia Pihl i sin doktorsavhandling.

Den svarta bågen som är mycket tunn i nederkant på bilden, är den inre slutmuskeln. Vid krysset är trasig och skadad. Foto: Sofia Pihl

Nu rutin på US

På Universitetssjukhuset har de hållit på med metoden, sedan Sofia Pihl började sin forskning 2016. De har lärt barnmorskor och läkare på förlossningsavdelningen, hur man gör ultraljudsundersökningen och infört den som en rutinundersökning på förlossningsavdelningen.

Sofia Pihl är ute och föreläser om metoden och US får många frågor och flera sjukhus som velat lära sig och börjat testa på egen hand.

– Så jag hoppas att fler kommer att börja använda metoden i förlossningsvården.

Men än så länge är det främst i Linköping man använder metoden.

Hör överläkare och expert på förlossningsskador; Eva Uustals fem tips på hur skador kan undvikas.:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.