I klippet berättar Eva Uustal om hur bristningsregistret förbättrar vården. Foto: Emma-Sofia Olsson /TT

Experten om förlossningsskador: ”Vi har blivit bättre på att ta hand om kvinnorna”

Uppdaterad
Publicerad

Hon kallar sig bäckenbottenaktivist och är överläkaren bakom det världsunika bristningsregistret. I trettio år har Eva Uustal arbetat för att utveckla förlossningsvården och nu är hon hoppfull inför framtiden.

Vården är mycket bättre nu jämfört med för fem år sedan på att hitta och sy kvinnors bristningar enligt Eva Uustal, överläkare på universitetssjukhuset i Linköping.

– Barnmorskor och läkare vet att kvinnorna vill bli undersökta efter förlossningen och numera ska man lägga en bra bedövning så att det inte svider och gör ont, säger hon.

”Bristningar är oundvikliga”

Åtta av tio förstagångsföderskor får bristningar i muskelfästen runt mellangården.

– Bristningar är oundvikliga om barnet ska komma ut. Det är när bristningarna inte hittas eller tas om hand på ett bra sätt som vi kan prata om förlossningsskador, säger Eva Uustal.

Även grad 2-bristningar är allvarliga, menar hon, om de inte tas om hand.

Fånga upp kvinnor med besvär

Bristningsregistret, som 80 procent av förlossningsklinikerna är anslutna till, är en viktig anledning till den ökade kunskapen om bristningar och förlossningsskador.  Det skapades av just Eva Uustal 2014 och används bland annat för att fånga upp kvinnor som har besvär efter förlossningsbristningar och erbjuda dem uppföljning.

– Vi har sett när det gäller till exempel de omfattande bristningarna att vi blir bättre på att ta hand om och sy de här kvinnorna, säger hon.

Jämlik vård

Även om hon är nöjd över utvecklingen de senaste åren finns fortfarande brister i vården menar Eva Uustal.

– Det måste finns tydliga remissvägar för de kvinnor som har bekymmer och det ska inte spela någon roll var du bor i Sverige för vilken vård du får, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.