– Det känns jättebra. Det här är riktigt starkt inte bara för Linköping utan för hela Sverige, säger Olle Norberg generaldirektör för Rymdstyrelsen.
Han menar att det är ett paradigmskifte på gång från färre och större mot fler och mindre satelliter i rymden där Linköpingsföretaget lyckats slå sig in på världsmarkanden.
–Det beror på den starka position Linköping har i flygindustrin efter att under lång tid byggt upp ett kunnande och en marknadsposition där man kan lita på att satelliterna skickas upp på ett säkert sätt.
Bredband över hela världen
Projektet World Web med internationella investerare från hela världen ska skicka upp 882 satelliter att täcka jorden så exempelvis Indien och Afrika kan få bredband via satellit i rymden. Här har det lilla Linköpingsföretaget med totalt 125 anställda lyckats kvala in och tagit hem en order värd en halv miljard kronor. Det innebär att man byggt en ny fabrik som invigdes idag där 25 nyanställda kommer att jobba av totalt ett 40-tal i projektet. Enligt företagsledningen tryggas nu företagets jobb flera år framöver.
– Vi ska tillverka den utrustning som håller fast satelliterna på raketen och som sedan separerar satelliterna från raketen när man är på rätt plats i rymden, säger Jörgen Remmelg, platschef i Linköping.
Universitetet skapar grund vid rekrytering
Att rekrytera är inget problem menar företagsledningen men inskolningen till de mycket specifika tjänsterna tar sex till åtta månader. Och här har Linköpings universitetet spelat och spelar en viktigt roll menar Östergötlands Landshövding Elisabeth Nilsson.
– Universitetets utbildning och forskning är helt avgörande. Ett bra universitet lockar och företagen får en bra rekryteringsbas, säger Landshövdning Elisabeth Nilsson.
Hon var på plats och med hjälp av en grävskopa fick hon ta första spadtaget för den nya fabriken för drygt ett år sedan.
Idag är hon stolt och glad för Linköpingsföretaget som lyckas konkurrera på den internationella marknaden och skapat sig en plats i den framtida expansionen i rymden trots att det inte ger mer än ett 20-tal nya jobb.
Satelliter som exempelvis ser och har kontroll på oljeutsläpp i haven, skövling av regnskog och nu ska bli ett bredband via satellit i rymden är del av en viktig samhällsutveckling menar ledningen för Linköpingsföretaget.
Här finns ingen oro för ett ökat kontrollsamhälle utan istället en positiv förväntan på hur fler satelliter till och med kan se och hålla koll på sådant som kärnvapentillverkning.
– Kunskap vinner i längden och via starka sensorer i rymden och satelliter så ökar vi vår kunskap, säger Jörgen Remmelg, platschef i Linköping.