Jonatan Hermansson (S), ordförande i vård- och äldreomsorgsnämnden

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man ska se fram emot matstunden när man bor på ett vårdboende”, säger Jonatan Hermansson (S), ordförande i vård- och äldreomsorgsnämnden. Foto: Hadeel Ibrahim

Ny satsning inom äldreomsorgen – maten ska lagas på plats

Publicerad

Minskad aptit är vanligt bland äldre och konsekvensen blir försämrad hälsa på grund av näringsbrist. För att göra matupplevelsen bättre vill nu Linköpings kommun satsa två miljoner kronor med förhoppningen om att äldre ska få i sig det de behöver. Men det finns också andra fördelar.

Under de senaste åren har matupplevelsen för äldre i Linköping och Östergötland i stort legat på bra nivåer. Det visar siffror från Socialstyrelsen.

Men det problematiska är, även om det är bra överlag, att det skiljer sig markant mellan olika boende i kommunen. Därför ska det ske förändringar.

Två delar

Den ena förändringen är att kommunen kommer att fasa ut de så kallade mottagningsköken. Istället ska måltiderna helt eller till stora delar lagas ute på kommunens vårdbostäder och trygghetsboenden.

Den andra är att kylda matlådor ska levereras inom kommunens hemtjänst, istället för dagens modell med dagliga leveranser som leder till långa varmhållningstider och sämre kvalitet på maten.

– Man ska bli lockad att sätta sig och äta. Det ska dofta mat och sinnen ska stimuleras. Det handlar också om att skapa en upplevelse, säger Jonatan Hermansson (S), ordförande i vård- och äldreomsorgsnämnden

Satsningen ska vara klar inom två år och innebär inte rivning av befintliga kök helt och hållet. Det handlar mer om att höja standarden för att laga egen mat.

Vad finns det för fördelar med satsningen? Hör svaren i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.