Dårgräsfjärilen är en av de mest hotade fjärilarna i Västeuropa. I Sverige finns den endast på Gotland och i Östergötlands eklandskap. Foto: Karl-Olof Bergman

Ny solpark i Örtomta utanför Linköping ska stötta hotade arter

Uppdaterad
Publicerad

Nu har länsstyrelsen beslutat att en ny solpark ska byggas nära Örtomta i Linköpings kommun. Förutom att producera förnybar energi kommer solparken att utformas för att stötta flera hotade arter i området.

Den sällsynta dårgräsfjärilen är en av de hotade arterna. I Sverige finns den endast på Gotland och i Östergötlands eklandskap.

– I planen ingår både anpassningar och skötsel som gynnar lundstarr, bryn och häckar och som kan hjälpa fjärilen att sprida sig. Solparken som planeras kan bli bra för fjärilen, säger Karl-Olof Bergman, forskare vid Linköpings Universitet.

Den 41 hektar stora solparken kommer att kunna förse 7600 villor med hushållsel årligen. Byggnationen av parken kommer att påbörjas inom 1–2 år efter att elanslutningen är klar.

I våras invigdes en ny solcellspark av Löts Gårdsmejeri och Tekniska verken, där betande getter får vistas för att främja biologisk mångfald. Solparken ska användas som ett forskningsprojekt.

Se mer från den invigningen i klippet:

Getter och solceller

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med på invigning av den nya solcellsparken. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.