Många vittnar om svårigheterna att jobba ostört i öppna kontorslandskap. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ny studie: Skvaller och telefonsamtal stör mest på kontoret

Uppdaterad
Publicerad

Att arbeta i öppna kontorslandskap gör folk sjuka och sänker produktiviteten. Det visar forskning från Högskolan i Gävle. Mest störs vi av telefonsamtal där man bara hör den ena parten.

SVT Nyheter Öst har i en serie reportage tittat närmare på hur vi upplever olika kontorslokaler. Många vittnar om svårigheterna att jobba ostört i öppna kontorslandskap. I vår chatt skrev en läsare: ”Suttit hela mitt liv i kontorslandskap. Men så är jag också utmattad. Sjukskriven.”

”Triggar nyfikenheten”

Forskning från Högskolan i Gävle visar att många upplever samma sak. En ny studie, som bland annat DN och facktidningen Arbetsliv uppmärksammat, visar att det som stör mest är bakgrundssamtal, skvaller och telefonsamtal. I det sistnämnda stördes deltagarna bara om man kunde förstå vad samtalet handlade om och det mest störande var om bara den ena parten i ett samtal hörs.

Livet i kontorslandet

– Vi har svårt att ignorera ett samtal när vi bara hör den ena sidan av en konversation. Det verkar som om det triggar nyfikenheten och vi måste försöka fylla i luckorna, skriver John Marsch, forskare i miljöpsykologi vid Högskolan i Gävle, i en mejlintervju med SVT Nyheter Öst.

Om personen däremot pratar ett språk som vi inte förstår så blir vi inte störda. Vi blir bara distraherade om vi förstår halva delen av samtalet, inte av själva ljudnivån.

Blir mindre produktiva

Han berättar att en studie från 2015 visade att 8 av 10 kontorarbetare stördes regelbundet av ljud och att produktiviteten då sjönk med 66 procent. Trots det fortsätter företag satsa på öppna kontorslandskap.

– Det här påverkar oss kraftigt eftersom får uppmärksamhet gång på gång dras bort från den uppgift vi håller på med. Det här kan leda till att vi presterar sämre. Både att vi gör fler fel och att vi arbetar långsammare, skriver John Marsch.

Vårt arbete blir därför lidande både när det gäller kvalitet och kvantitet, enligt forskningen. Dessutom kan det öka stressrelaterade hormoner i blodet och öka blodtrycket.

– Den här typen av ljud kan därför leda till hälsoproblem och sjukskrivningar, skriver John Marsch till SVT Nyheter Öst.

Tendens att öppna landskap väljs bort

Forskarnas slutsats är att det är bra att hålla arbetsplatserna så tysta som möjligt och i framtiden fokusera på att dela upp kontoret för olika uppgifter med tysta zoner.

– Ljuden vi talar om gör folk sjuka har en stark negativ påverkan på produktiviteten, säger John Marsch.

Enligt honom finns det en tendens att allt fler arbetsplatser tar bort öppna landskap och istället satsar på aktivitetsbaserade arbetsplatser. Där finns olika områden som är avsedda för olika typer av arbetsuppgifter, med till exempel tysta zoner och ljudisolerade bås.

John Marschs forskning baseras på en studie på studenter i Gävle som fick göra uppgifter med olika bakgrundsljud. Hans forskarkollega Helen Jahncke studerade även arbetsmiljön på Trafikverket.

– Hon upptäckte att tysta zoner ökade produktiviteten hos medarbetarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Livet i kontorslandet

Mer i ämnet