”Suttit hela mitt liv i kontorslandskap. Men så är jag också utmattad. Sjukskriven.” Det är en av reaktionerna i SVT:s chatt.
Hur vi mår och beter oss i olika kontorsmiljöer tycks vara ett ämne som berör. SVT har fått in många och långa berättelser om hur människor upplever sin situation. En tydlig röd tråd är att det är svårt att jobba i öppna landskap, att man blir störd och har svårt att koncentrera sig. För vissa blir det så tufft att inte bara arbetet utan också den egna hälsan blir lidande.
Här är några av reaktionerna:
- ”Jag får hjärtklappning av att bli störd samtidigt som jag ska leverera till deadlines.”
- ”Jag lider varje dag i landskap”
- ”Kontorslandskap är väldigt distraherande och jag tänker att många som har hsp*, är väldigt intelligenta eller har högfungerande autism till exempel, de som faktiskt är vår framtid på många områden, våra blivande Nobelpristagare... för de människorna är kontorslandskap kontraproduktivt.”'
- ”För egen del trodde jag att det handlade om att vänja mig, men efter 18 år på Volvogruppen kan jag konstatera att det inte är någon fråga om tillvänjning.””Suttit i kontorslandskap och avskytt det. Konstigt att det talas så mycket om arbetsmiljö ur enbart säkerhetssynpunkt, men icke ur en synvinkel som betraktar den enskildes väl och ve.”
- ”.... måste hela tiden försöka hitta ett ledigt rum... Misstänker att jag dessvärre inte kommer att bli långvarig”
– Det finns ju forskning som tyder på att det finns fördelar med att kunna sitta i eget rum jämfört med att sitta öppet, säger Robert Aldén som är sektionschef på Arbetsmiljöverkets regionkontor i Linköping.
Få anmälningar
Samtidigt är det sällan som myndigheten får in anmälningar som rör just kontorslandskap. Ibland kan det nämnas som en del av en större problematik. Vad kan Arbetsmiljöverket göra?
– Det vi kan ställa krav på är att arbetsgivaren vidtar vissa åtgärder för att anställda ska kunna utföra sitt arbete på ett bra sätt. Men det är arbetsgivaren som ska undersöka förutsättningarna på arbetsplatsen och bedöma vilka åtgärder som kan behöva vidtas, säger Robert Aldén.
Själva berörda
Även Arbetsmiljöverket berörs av den pågående trenden att gå över till olika typer av kontorslandskap.
– Idag har de flesta cellkontor vid våra olika kontor, t ex i Linköping. Arbetsmiljöverket håller dock på att se över detta och det lutar åt lösningar som innebär att vi sitter i öppnare miljöer framöver. Detta behöver ju dock riskbedömas utifrån varje kontors förutsättningar, säger Robert Aldén, sektionschef på Arbetsmiljöverket i Linköping.
Det här är en utveckling som pågår inom flera myndigheter i takt med att staten ställer krav på att få ner lokalkostnaderna.