Foto: SVT

Ny teknik från Linköpings universitet ska rädda kycklingar från masslakt

Uppdaterad
Publicerad

Varje år dödas flera miljarder små tuppkycklingar i världen eftersom de av naturliga orsaker inte kan värpa ägg. Men nu kan ny teknik utvecklad vid Linköpings universitet vara på väg att lösa detta etiska dilemma för äggindustrin.

Inom äggindustrin är tuppkycklingar värdelösa. De kan inte bli värphöns och de duger inte heller till att bli mat, då de inte går upp i vikt tillräckligt fort.

Istället ”kasseras” de, som man säger på branschspråk. Det innebär att tuppkycklingarna avlivas direkt efter kläckning med gas eller malning.

Linköping

– I Sverige handlar det om ungefär fyra till fem miljoner tuppkycklingar som dödas varje år, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare vid branschorganisationen Svenska Ägg som har sin bas på företagsparken Vreta Kluster norr om Linköping.

Det pågår forskning runt om i världen för att hitta metoder för könssortering av ägg. Men ingen har ännu någon fungerande kommersiell lösning som går att använda i någon större skala.

Längst har man kommit i Kanada, Tyskland och Nederländerna. Där använder man optisk teknik eller DNA-analys.

Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare hos Svenska Ägg. Foto: Svenska Ägg

Gaser avslöjar embryots kön

Svenska Ägg driver tillsammans med forskare vid Linköpings universitet ett projekt där man utvecklat en metod där äggen sorteras efter kön samma dag som hönan lägger det.

– Det är en helt egen metod som vi testar och verifierar nu i produktionsmiljö. Om någon månad vet vi om det fungerar. Om det gör det så kan vi skala upp testerna, säger Anita Lloyd Spetz, professor emeritus vid Linköpings universitet.

Metoden går ut på att man analyserar skillnaderna i de gaser som äggen ger ifrån sig och som kan avslöja embryots kön. Mer precisa än så kring processen man utvecklat vill forskarna inte vara, eftersom det handlar om framtida patent som kan vara värda stora pengar på en kommersiell marknad.

– Hittar man en metod som är effektiv och kommersiellt gångbar finns det mycket att vinna. Hanteringen blir enklare, eftersom bara hälften så många ägg behöver kläckas, säger Marie Lönneskog Hogstadius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet