• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Ny webbtjänst från SMHI visar vattenbristen

Uppdaterad
Publicerad

De extremt låga vattennivåerna i främst södra Sverige gör nu att SMHI i Norrköping startat en ny webbtjänst för att informera allmänhet och myndigheter om risken för vattenbrist.

– Vi har inte haft någon sådan förut i Sverige. Vi har inte behövt det, säger Richard Wylde, hydrolog på SMHI.

Den senaste grundvattenrapporten från SGU visar att flera observationsplatser slog bottenrekord för årstiden, bland annat i Motala och på Gotska Sandön. Det är särskilt i stora grundvattenmagasin som nivåerna är sällsynt låga och det handlar om stora sand- och grusåsar.

– Vi har en ganska allvarlig situation i Sverige, främst i södra Sverige, säger Richard Wylde.

TV: Så sparar du vatten – 6 tips

Uppdateras en gång i veckan

På en karta och i text ska de områden visas där grundvattennivåerna är under det normala, vilket just nu är i stora delar av Sverige. Även vilka åar och sjöar som har låga flöden redovisas.

Kartan för ytvattnet kommer att uppdateras en gång i veckan medan grundvattennivåerna reagerar långsammare och uppdateras en gång i månaden.

Gäller större områden

Riskbedömningarna gäller större områden, det vill säga inte enskilda brunnar eller mindre sjöar. Syftet är främst att ge underlag till kommuner, länsstyrelser och ge allmänheten en översiktlig bild.

Sedan hösten 2015 har stora delar av södra och mellersta Sverige fått mindre nederbörd än normalt, enligt SMHI, som ser ett behov i att uppdatera människor om när man behöver spara vatten.

TV: Ny webbtjänst från SMHI visar vattenbristen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.