Het arbetsmarknad väntar nybakade spelutvecklare i Linköping

Publicerad

Spelindustrin behöver personal och snart lämnar den första kullen elever Valla Game Education i Linköping, och de flesta har redan fått jobb.

Den tvååriga utbildningen drog igång hösten 2020, och hålls på Valla folkhögskola nära universitetet. Rektor Carola Råström berättar att utbildningen startade eftersom branschen efterlyste en spelutbildning i Linköping samtidigt som staten sköt till extra pengar till folkhögskolor som startade fler yrkesutbildningar:

– Många folkhögskolor valde att starta yrkesutbildning inom vård och omsorg, men vi valde att satsa på spelutveckling istället för att det passade oss perfekt.

Risker med passion

Lucas Westerlund är lärare på utbildningen, och berättar att det är en passionsdriven bransch, och att det inte är ovanligt med mycket övertid på spelföretagen:

– Vi försöker prata om arbetsvillkoren med eleverna, om de förväntas jobba mycket övertid så är det inte en bra arbetsplats.

I videon ovan får vi vara med på en lektion och höra elever berätta om utbildningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.