Nya digitala tjänster hjälper till i vården av de demenssjuka

Uppdaterad
Publicerad

På ett demensboende på Gotland provar man nu ett nytt digitalt verktyg som ska underlätta vården. Det handlar om det som kallas levnadsberättelse, där nu anhöriga lättare ska kunna följa sin släkting på boendet. Man testar också en videotjänst som har anpassats för de äldre.

– Som Youtube för äldre, fast den är enklare för personalen och man slipper reklam och sådant, säger Fredrik Westergaard, konsult inom välfärdsteknik. Han berättar att det mycket handlar om ”slow-tv”, med filmer av djur, hantverk och andra ämnen som kan väcka lusten till samtal.

Tjänsten ägs av ett norskt företag, och används på norska demensboenden.

Gotland

Ytterligare ett verktyg som som så smått börjar användas är en digital levnadsberättelse. En levnadsberättelse är något som hittills skrivits ner av anhöriga som ett stöd för personalen – så att de vet bakgrunden på den person de vårdar – alltifrån favoritmat och intressen till vad man jobbat med.

Att levnadsberättelsen blir digital möjliggör att de anhöriga kan gå in och fylla på med till exempel bilder och hälsningar, och samtidigt också få en inblick i hur deras demenssjuka släkting har det på boendet.

I klippet ovan besöker SVT Hattstugan och får veta mer om hur man tänker om de nya verktygen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet