Tre personer står inne i ett rum på ett sjukhus. Två pratar med varandra och den tredje personen bär läkarrock och kollar in i kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johanna Sjöwall, en av de som ansvarar för studien, berätta i klippet om de nya fästingburna sjukdomarna. Foto: Martin Klevelid/SVT

Nya fästingburna sjukdomar ökar – deras forskning ska förbättra vården

Uppdaterad
Publicerad

Nya fästingburna sjukdomar blir vanligare på grund av klimatförändringarna. Sjukdomarna är fortfarande sällsynta men kan leda till allvarliga konsekvenser för de som har nedsatt immunförsvar.

För att lära sig mer om sjukdomarna och kunna ge bättre vård i framtiden pågår därför nu en stor studie i Östergötland, Kalmar och Jönköpings län.

De vanligaste fästingburna sjukdomarna är TBE och Borrelia. Men det finns många fler nya sjukdomar som sjukvården idag har begränsad kunskap om. Det ska Swetick-studien ändra på. Forskningen planeras pågå fram till 2030.

Några av de fästingburna bakterier som forskarna är särskilt intresserade av är Spiroplasma-arter, Neoehrlichia mikurensis och Borrelia miyamotoi.

– Vi vill lära oss mer och kunna identifiera de här mindre kända infektionerna i tidigt skede. Så att vi kan behandla dem och minska risken för långvariga besvär, säger Johanna Sjöwall, studieansvarig och överläkare vid infektionskliniken i Östergötland.

Men var kommer sjukdomarna ifrån och hur farliga är de? Hör svaren i klippet.

Swetick-studien

Swetick är en så kallad multicenterstudie om nya, mindre kända fästingburna infektioner. Den startade förra året och beräknas pågå till och med 2030.

Vuxna och barn som utreds för misstänkt fästingburen infektion kan tillfrågas om de vill delta i studien. De som tackar ja får lämna prover till studien och fylla i frågeformulär.

Studien sker inledningsvis vid Infektionsklinikerna, Barn- och ungdomsklinikerna samt akutmottagningarna/akutvårdsavdelningarna i Region Östergötland, Region Jönköpings län respektive Region Kalmar län.

Målsättningen är att inkludera upp till 500 individer som utreds för fästingburen infektion.

Källa: Linköpings universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.