• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Magnus Stibéus och Karin Lindeblad samt ett fynd från utgrävningen. Foto: Arkeologerna vid Statens historiska museer

Nya oväntade fynd i Norrköpings hamn

Uppdaterad
Publicerad

Utgrävningarna i Norrköpings hamn fortsätter. De senaste månaderna har en ny plats utforskats och fynd hittats, bland annat gods från 1700-talet. Fynd som kan täppa igen luckor i historien.

Redan i oktober 2016 grävdes det i Norrköpings hamn. Då hittade arkeologerna bland annat fynd från ett kronbränneri och dess tomt. Sedan i september har ett nytt område grävts upp och undersökts. Under den perioden har flera fynd i form av bland annat skärvor från tallrikar producerade vid mitten av 1800-talet hittats.

– Det är mer välbevarat än vad vi trodde att det skulle vara. Det har hänt mycket här på 1900-talet med olika aktiviteter i hamnen, vi trodde inte att det här äldre från 1700- och 1800-talet skulle vara bevarat, men det finns, säger Magnus Stibéus, arkeolog vid Statens historiska museer.

En av anledningarna till att godset hittats på de platser som nu undersöks är att den så kallade Lillån fylldes igen. Då detta gjordes följde bråte i form av bland annat keramikskärvor och mynt med och detta gör att arkeologerna kan datera igenfyllningen.

Bit av en tallrik som talar för brittiska kontakter. Det är en del av en så kallad minnestallrik från prins Edward VII och prinsessan Alexandra av Danmarks vigsel 1863 Foto: Magnus Stibéus/Arkeologerna vid Statens historiska museer

Nya kunskaper om tidsperioden

Under utgrävningen har ett 30-tal lämningar från tomter grävts fram. Där har bland annat handlare och Norrköpings stora familjer, under sent 1700-tal och början av 1800-talet, lagrat sina varor, något som lämnat spår. Dessa gör det möjligt att få ny förståelse om delar av historien som ännu inte kunnat kartläggas.

– Det här ger en vidgad bild, från tidigare finns det bara kunskap om det här från kartor så vi vet inte så mycket om det. Framförallt är det en lucka i industristaden Norrköping som varit okänd tidigare som vi nu får möjlighet att undersöka, säger Magnus Stibéus.

Vid 1800-talets början slog tryckdekorerat flitgods igenom i Europa. I inre hamnen har flera exempel på det hittats. Foto: Magnus Stibéus/Arkeologerna vid Statens historiska museer

De utgrävningar som pågår nu kommer att fortsätta året ut. I april kommer ett nytt område att dissekeras och undersökas.

– Just nu är vi ungefär i samma område som tidigare, den stora marksaneringen har börjat och vi följer med och gör arkeologin parallellt, säger Magnus Stibéus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inre hamnen i Norrköping

Mer i ämnet