Alexandra Schulze sitter vid en grusbädd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alexandra Schulze från Region Gotlands parkenhet berättar om bekämpningen av Parkslide. Foto: SVT

Nya metoden: Här kväver man den invasiva arten

Publicerad

Region Gotland vill hitta fler sätt att hindra parkslide från att få ordentligt fäste på ön. Utanför Visby testar man nu att kväva växten med markduk och grus.

Metoden har använts på andra håll i landet men hittills inte på Gotland.

Förekomsten av växten parkslide har ökat kraftigt i södra Sverige, men på Gotland finns den ännu inte i samma utsträckning.

Alexandra Schulze, arbetsledare vid parkenheten på Region Gotland, säger att det är bra om allmänheten är uppmärksam. Om man hittar parkslide ska man först avvakta.

– Vänta och se om beståndet växer. Gör det inte det så ska man inte röra det. För just med parkslide så kan det bli värre om det blir fel metod på fel plats, säger hon.

Se mer om detta i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon hör du mer om vilka skador den invasiva arten parkslide kan orsaka.

Fakta om Parkslide

Parksliden är en storväxt och flerårig ört med ett bambuliknande växtsätt. Den kan bli 50–250 cm hög. Stjälken är grov och ihålig och något förvedad. Den är ljust grön eller rödbrun, ofta med rödaktiga fläckar och växer upprätt med riklig grenighet. Bladen är brett äggrunda, 5–15 cm. De är kala, på både över- och undersida och läderartade med tydlig spets och rak bas.

Parkslide ingår inte i EU-lagstiftningen som handlar om invasiva främmande arter. Det innebär att det idag inte finns några förbud för parkslide. Växten är tillåten att odla och plantera men Naturvårdsverket rekommenderar att du inte gör det eftersom den skapar problem i naturen.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.