En ny hastighetsöversyn i centrala Visby ska uppmuntra till andra färdmedel än bil, enligt regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin. Foto: Pontus Lundahl / TT

Nya metoder för att förbättra luftkvaliteten i Visby

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har det varit problem i Visby med dålig luftkvalitet. Det är trafiken som ger höga partikelhalter som riskerar att påverka människors hälsa. Nu diskuterar Region Gotland flera insatser för att förbättra situationen.

De höga partikelhalterna kan bland annat medföra luftvägsbesvär som astma och lungcancer. Det utreds nu om granitkross kan användas som halkbekämpning i Visby från nästa vintersäsong, då det inte mals ned till damm lika snabbt.

– Vi tror att granitkross kommer innebära en förbättring av luftkvaliteten, men vi vet inte hur stor förbättringen kommer att bli, menar Simon Hoffman, chef för gatuenheten vid Region Gotland.

Dessutom planerar Region Gotland en hastighetsöversyn i centrala Visby där avsikten är att bilar och tunga fordon ska köra runt staden på Visbyleden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet