Länsstyrelsen i Östergötland sa 2017 att naturvärdesinventeringen som gjordes hade brister gällande kartläggningen av fågellivet i området. De ansåg också att inventeringen borde ha omfattat fladdermöss, eftersom Morkullebergets kustnära läge och topografi tyder på att arten skulle trivas där.
Nu gör Ramström Vind ett nytt försök med färre och högre verk.
– På grund av vindläget valde vi färre verk och att flytta upp dem högre. De blir då mindre störande, säger Lars Hedberg.
Varningssystem
Den här gången lämnar företaget in en ansökan direkt till länsstyrelsen då det krävs en miljöprövning eftersom verken ska bli högre än 150 meter. Lars Hedberg antar att bygge av dem kan vara igång hösten 2021, om länsstyrelsen ger planerna grönt ljus.
– Det brukar ju komma in synpunkter på vindkraften innan den är på plats. Sedan brukar det bli en vana och vi har bara upplevt enstaka problem. Vi har vindkraftverk på Öland där det finns massor av fåglar och det fungerar bra.
Verken i Kolmården ska, enligt ansökan, ha varningssystemet DTBird för att skydda fågellivet. Det skickar ut varningssignaler eller stoppar vingarna. Dessutom en skuggurkoppling och så kallad Batstop som ska skydda fladdermössen.
Synpunkter ska ha lämnats till Länsstyrelsen Östergötland senast 1 mars nästa år.
Vindkraftverken
• Elledningarna ska dras i marken
• De fyra verken ska ge 90 GWh/år
• Motsvarar förbrukningen för 3 600 eluppvärmda villor
• Motsvarar elförbrukningen för 18 000 villahushåll med annan uppvärmning
Källa: Ramström Vind AB:s ansökan för miljöprövning