Ny studie: Kejsarsnittsfödda ska få i sig tarmbakterier

Uppdaterad
Publicerad

I en ny svensk forskningsstudie ska man undersöka om barn födda med kejsarsnitt bör duttas med tarm- och underlivsbakterier från mamman för att få i sig samma bakterier som barn som föds den naturliga vägen.

Det är mammor i Uppsala och Linköping som nu erbjuds att vara med i forskningsprojektet. I nästa steg kommer också likadana tester att göras i Örebro, Umeå och Jönköping.

Maria Jernmalm är professor och leder studien från Linköpings universitet. Hon berättar att man på andra håll i världen undersöker om man bör ta bakterier från mammans vagina efter ett kejsarsnitt för att ge barnen de bakterier därifrån som de annars hade fått på sig naturligt.

Vad som är så speciellt med den här nya svenska studien är att barnen också ska få tarmbakterier på sig, eftersom bakteriefloran i tarmen har så stark inverkan på immunförsvaret.

En del duttar på eget initiativ

Kejsarsnittsfödda har omkring 20 procents större risk att drabbas av astma, allergier eller diabetes, jämfört med andra barn och redan sedan tidigare finns det mammor som på egen hand duttar sina nyfödda med bakterier, men det är inget man rekommenderar från de som leder studien i Linköping. Tvärtom anser de att det är viktigt att det forskas på området först.  

I Linköping är det ett 40-tal barn som ska vara med i projektet och det beräknar dröja cirka fyra år innan forskningsresultaten är klara.

Mer om hur duttandet går till och om bakgrunden till teorierna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.