En av kurserna i utbildningen har redan startat. Och efter bara två år kom en av studenterna fram till att man kan använda mensblod istället för att göra en titthålsoperation när sjukdomen endometrios ska diagnostiseras.
En av tio kvinnor i fertil ålder lider av sjukdomen som kan ge svåra smärtor vid mens och vid samlag. Dessutom kan sjukdomen leda till infertilitet.
Idén kom Signe Skog fram till under en kurs i entreprenörskap som hon gick efter två års utbildning i medicinsk biologi.
– Man kände sig ganska mäktig på ett sätt, att man efter bara två års utbildning hade tillräckligt med förkunskaper för att kunna se en produkt träda fram, säger Signe
Ny kandidatutbildning
Kursen som Signe Skog gick kommer att bli en del i en ny kandidatutbildning, Experimentell och industriell biomedicin, som startar nästa höst. Idén till utbildningen ligger professor Anna Fahlgren bakom. Hon tycker att studenterna måste bli bättre på att använda sina teoretiska kunskaper för att möta samhällets behov.
– Trots att det är en otroligt bra arbetssituation utanför kunde de inte identifiera sig med arbetsrollen. Därför ville vi skapa nya moment där de på lätt sätt kunde använda sina kunskaper i projektform, säger hon.
Redan första terminen kommer de att möta en potentiell kund som kunde vara ett medelstort eller mindre farmaceutiskt företag.
Som första medicinska fakultet i värden kommer man på den nya utbildningen använda sig av den utbildningsmetod som civilingenjörerna utvecklade för 20 år sedan med samma syfte.
– Det sättet att arbeta på ska vi ta in på den medicinska fakulteten, och det är vi först i världen att göra, säger Anna Fahlgren.
Hård konkurrens
Men hur gick det med Signes idé?
– När vi lärde oss att använda patentdatabaser upptäckte jag tyvärr att det redan fanns många som arbetade med just det här. Det var lite som ett slag i magen att det bara kommer att vara en teoretisk idé. säger Signe Skog.