två kvinnor framför hus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Viiktoria Khomenko och Oksana Mishko är båda från Ukraina. Hör vad medborgarskapet betyder i klippet. Foto: Magdalena Moreno/SVT

Ökad invandring under sommaren – hälften är från Ukraina

Publicerad

Under sommaren har invandringen till Sverige ökat, visar ny statistik från SCB. Nästan 15 000 personer folkbokfördes i landet under juli vilket är en fördubbling jämfört med förra året. Många av de som nu invandrat kommer från Ukraina.

Totalt registrerades 26 300 invandringar i juni och juli 2024, och nästan hälften av dessa har utvandrat från Ukraina. Många av dessa ukrainska flyktingar har levt i Sverige med uppehållstillstånd och med tillfälligt skydd i minst två år. De kan nu få ett svenskt personnummer.

– Sedan juni har de haft möjlighet att ansöka om att bli folkbokförda i Sverige, enligt Ann-Marie Persson, befolkningsstatistiker på SCB.

Kriget i Ukraina

För många ukrainska flyktingar är beslutet att ansöka om folkbokföring självklart.

– Jag ser bara fördelar, säger Oksana Mishko.

Hör vad Viktoriia Khomenko tycker om sitt medborgarskap i klippet ovan.

Skatteverket uppskattar att det finns omkring 30 000 ukrainare i Sverige som berörs av EU-beslutet som ger ukrainska flyktingar rätt till personnummer. De får därmed rätt till bland annat försörjningsstöd, bank-id och Arbetsförmedlingens etableringsprogram.

Helene Holmström, avdelningschef socialtjänsten Centrum i Göteborg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera kommuner och Skatteverket har under sommaren rekryterat extrapersonal efter ett EU-beslut som ger ukrainska flyktingar rätt till personnummer. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet