Den senaste veckan har Region Gotland gjort närmare 50 inspektioner på serveringsställen över hela ön, men mest i Visby. Detta efter att föreskrifterna för restaurangverksamheten skärptes den 7 juli. Bland annat bör serveringar nu se till att olika sällskap sitter med minst en meters avstånd.
– Generellt ser det bra ut. Verksamheterna tar sitt ansvar, säger livsmedelsinspektör Daniel Stensing.
Fler inspektioner att vänta
Den här veckan kan det komma att bli ännu fler inspektioner då allt fler turister väntas komma till ön. Denna vecka är det också ”Stockholmsveckan”. Dessutom har regionen redan tidigare fått tips om trängsel på serveringsställen.
– Vi får tips från flera håll att det är trångt. Det första vi gör är alltid att öppna en dialog med verksamheterna. Då vidtar de åtgärder själva och glesar ut. Dialogen funkar bra, tycker jag, säger Daniel Stensing.
”Gör det bästa av situationen”
Restaurangchef Abbe Younan håller med om att dialogen med regionen fungerar bra.
– Man har ju hört skräckscenarior från andra orter där de bara har stängt ner. Men här för man en dialog och gör det bästa av situationen helt enkelt, säger han.
Men ekonomiskt sett är det ett rejält tapp jämfört med en normalsommar.
– Man kan inte maxa i lokalen i år, att gäster till exempel står i baren och väntar på ett ledigt bord, säger Abbe Younan.
– Almedalsveckan är vår stora inkomstvecka. Då är det helt fullt här inne och folk sitter nästan i knät på varandra. Det ser vi förstås till att de inte gör i år, säger Amanda Qvarnström som är chef på en annan restaurang.
Hör mer i klippet ovan om hur restaurangerna undviker trängsel..+.+