– Det är komplext på många sätt. Det är också komplext för att det är många olika intressen till havs som redan i dag nyttjar områdena. Det kan handla om fiske, sjöfart, naturen och försvaret inte minst, säger Stefan Persson, chef för miljö- och vattenenheten hos Länsstyrelsen på Gotland.
Sajten vindbrukskollen visar de vindkraftsplaner som finns i haven. Det är just planer och att det är långt ifrån säkert att alla blir verklighet. I området runt Gotland handlar det om mer än 1500 vindkraftverk.
– Det är ju välbehövligt nu när vi har sådana utmaningar med att nå klimatmålen, säger Stefan Persson.
I fallet med parkerna runt Gotland så är det länsstyrelsens roll att först förbereda ärendena, väga olika intressen för och emot och sedan rekommendera ett beslut till regeringen.
Påverkan på natur
Trots att det handlar om många planer så finns det hittills bara en ansökan att bereda. Den gäller vindkraftparken Aurora söder om Gotland.
Men fler kommer troligtvis att komma in så småningom. För att bli verklighet måste alla parker först klara myndigheternas prövning. Där vägs bland annat naturvärden in. Hur påverkas flyttfåglar, hur påverkas fisk och däggdjur som tumlare?
– Men när man pratar om biologisk mångfald och skyddet för arterna så är ju den största påverkan på många hotade arter klimatförändringarna. Kan vi då göra saker för att minska den förändringen så är det positivt, säger Stefan Persson.
Starta klippet ovan för att se mer om vindkraften till havs.