En delad bild som visar en protest. Den vänstra sidan visar deltagare som håller upp en skylt med texten ”Våra barn #Stop kidnaping our children”, medan den högra sidan visar en person i en vit tröja med ett leopardmönster, som sitter framför en vägg med fotografier.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar socialdirektör Susanna Karlqvist om hur man hanterar oron för nya desinformationskampanjer mot socialtjänsten efter tv-kanalen Al-Jazeeras dokumentärserie om Sverige. Foto: SVT

Oro för ny desinformation mot socialtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Inom socialtjänsterna i Linköping och Norrköping finns nu farhågor om att LVU-kampanjen ska ta ny fart och försvåra arbetet med att stödja barn, unga och familjer. Bakgrunden är tv-kanalen Al Jazeeras dokumentärserie där svenska myndigheter anklagas för att omhänderta barn på lösa grunder.

I Norrköping jobbar socialtjänsten just nu med att se över om de behöver göra några extra informationssatsningar med anledning av dokumentärserien.

– Eftersom vi handlägger LVU blir det ju en tydlig riktning mot socialtjänsten. Men det har blivit en missuppfattning. LVU är ju till för att skydda barn, säger Susanna Karlqvist, socialdirektör i Norrköpings kommun.

LVU-kampanjen

Frågan diskuteras kontinuerligt och när LVU-kampanjen florerade som värst 2022 var socialtjänsten på tårna.

– Det har varit enskilda socialsekreterare som blivit uppvaktade, nämnden har blivit uppvaktad och jag har fått mejl ibland, berättar Susanna Karlqvist.

I Norrköping finns ett interreligiöst nätverk som samarbetat för att få ut korrekt information om socialtjänsten.

– Vi har också ett föräldrastödsprogram. Där ser vi också att vi når ut med rätt och riktig information om vad socialtjänsten faktiskt är till för, säger Susanna Karlqvist.

Oro för nya kampanjer

I Linköping har det förekommit grupperingar som fört ut felaktig information om socialtjänsten och omhändertaganden av barn.

– Så fort vi upptäcker det har vi försökt ta kontakt och bett att få komma och rätta till informationen så att det blir korrekt, förklarar Yvonne Thilander, socialdirektör i Linköpings kommun.

Det har ibland även handlat om grupperingar som får bidrag från kommunen för att hjälpa till med integration och med att öka förståelsen för det svenska samhället.

– Det finns en viss oro bland handläggare att det här ska ta fart igen. Det blir ju en uppförsbacke varje gång, säger hon.

De flesta som kontaktar socialtjänsten vill själva ha kontakt.

– Alla av oss behöver ju det offentligas stöd någon gång i livet. Hur många har inte varit på en familjecentral eller en öppen förskola? Men det är olyckligt om vissa grupper blir rädda för den hjälp vi kan ge, säger Yvonne Thilander.

LVU-KAMPANJEN

I början av år 2022 uppmärksammades en otillbörlig informationspåverkanskampanj riktad mot den svenska socialtjänsten samt Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). Där hävdades att socialtjänsten kidnappar barn, och då särskilt barn med utländsk bakgrund och muslimsk trosuppfattning.

I kölvattnet av kampanjen har det både förekommit hat och hot mot svenska offentliga institutioner och enskilda socialsekreterare, samt uppmaningar till våld och terrorattentat.

Det här är den största påverkanskampanj som Sverige har träffats av någonsin.

Källa: Myndigheten för psykologiskt försvar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

LVU-kampanjen

Mer i ämnet