Kyle Ala Figueroa och Philip Jonsson känner sig oroliga för att inte bli accepterade i arbetslivet Foto: SVT

Oro för trakasserier styr hbtq-ungdomars yrkesval

Uppdaterad
Publicerad

Rädslan för att inte bli accepterad på en framtida arbetsplats gör att hbtq-ungdomar i allt större utsträckning anpassar sina studie-och yrkesval. Oron blir i förlängningen ett samhällsekonomiskt problem, enligt forskare.

– Jag är nästintill livrädd för att inte bli accepterad för den jag är, säger Kyle Ala Figueroa.

Många ungdomar med hbtq-identitet uppfattar vuxenlivet som en hård och kall värld där acceptansen inte riktigt är så pass stor som man kanske hade önskat år 2018.

SVT Nyheter Öst har träffat några av dessa ungdomar och pratat om problematiken.

– Jag tycker att en läggning eller könsidentitet inte borde hindra någon från att få jobba med vad hen vill, även fast jag vet att det fortfarande gör det, säger Carolina Hjalmarsson.

Tidigare erfarenheter oroar

Efter att grundskoleåren kantats av mobbning, depressioner och trakasserier anser ungdomarna att det är svårt att vara optimistisk.

– Det finns en extremt stor risk att man kommer att stöta på den känslan också i arbetslivet, eftersom man inte kan välja sina framtida arbetskamrater, säger Öjvind Magnus Viste.

HBTQ-ungdomar är oroade inför arbetslivet. Foto: SVT

Sara Ahlstedt, forskare vid Linköpings Universitet, har på uppdrag av Myndigheten för Ungdoms- och civilsamhällesfrågor sammanställt internationell forskning om just detta.

Att ungdomar med hbtq-identitet i allt större utsträckning anpassar sina val av studier och yrken samt noggrant överväger var de bäst kan tänkas bli accepterade.

– Jag tänker att detta är ett problem utifrån två parametrar. Det ena är för individen själv, att hen avstår från att välja det yrke som hen egentligen skulle vilja ha. Sedan är det också ett problem rent samhällsekonomiskt därför att människor som kanske skulle passa jättebra på ett jobb helt enkelt väljer bort det jobbet, säger Sara Ahlstedt, forskare vid Linköpings Universitet.

Forskaren Sara Ahlstedt kan bekräfta att HBTQ-ungdomar generellt är oroliga inför arbetslivet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.