Lantbrukaren Peter Falk i Lärbro väntar på ett besked om de två sparrisplockare från Tjeckien som brukar jobba hos honom varje år kan komma eller inte. I normala fall skulle de redan ha varit på plats. Men reserestriktioner och andra hinder till följd av Corona-epidemin har hittills satt stopp.
– De vet exakt vad som ska göras, de behöver ingen introduktion. Sparrissäsongen är sex till åtta veckor. Att lära upp någon ny på den korta tiden, ja då är säsongen redan över när man egentligen har börjat förstått vad som gäller med kvalitet och sortering och så vidare. Det skulle vara enklare om jag kunde få hit dem, säger Peter Falk.
Att inte kunna använda kompetent personal är ju ett bekymmer men ett större problem för Peter Falk är att kunna sälja sparrisen som växer i odlingstunnlarna. Normalt sett så köper restauranger mycket av skörden.
Men efterfrågan hos den hårt corona-drabbade restaurangbranschen har minskat kraftigt.
Se mer i videoklippet ovan.