Östergötland/Sörmland – Köttkonsumtionen ökar trots larm

Uppdaterad
Publicerad

Trots larm om vanvård av djur och fusk med märkningen av bland annat köttfärs dom senaste åren så äter vi inte mindre kött. Tvärtom så når köttkonsumtionen nya rekordnivåer.

Det har gått ett och ett halvt år sen den omtalade så kallade grisskandalen avslöjades

Trots den typen av larmrapporter och sjukdomar bland vår tamboskap så minskar inte vårt köttätande. Tvärtom.

Det har gått ett och ett halvt år sedan grisskandalen med bilder på vanvårdade grisar rullades upp. Gårdar i bland annat Östergötland och Sörmland pekades ut. För två år sedan kom larmet om stora brister i köttfärshanteringen, där gammalt kött märktes om.

Trots det så minskar inte köttkonsumtionen. Tvärtom. Köttkonsumtionen bara ökar enligt jordbruksverkets senaste rapporter.

Carin Wikström är läkare och biolog från Norrköping och har under senare år kraftfullt engagerat sig i bristerna i djurhållningen och den ökande köttkonsumtionen som hon menar medför risker på flera plan.

– Jag tycker det är ganska skrämmande därför att för det första är det en väldigt stor global orättvisa, för det andra är det en mycket kraftig energiåtgång för att producera kött, och för det tredje så är det många djur som far väldigt illa av den hantering de utsätts för, för att köttet ska bli så billigt så många ska kunna köpa det säger Carin Wikström till Östnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.