– Vi är redan idag duktiga på att arbeta med miljö- och hållbarhet och nu vill vi ta ett steg till för att få fram de naturvärden som finns på golfbanorna. Det är vår skyldighet, säger Björn Gustafsson, ordförande för Östergötlands golfförbund.
Värdefull ekmiljö i Åtvidaberg
Biologen Håkan Andersson reser runt i hela Östergötland för att göra inventeringen, och den här dagen besöker han Åtvidabergs golfbana som är unik med sina gamla ekar.
– Ekar är det träslag som har flest andra arter knutna till sig så därför är det värdefullt att gynna gamla ekar. Här i Åtvidaberg har man lyckats bra tycker jag och det finns många fina bryn med solbelysta ekar – vilket gynnar insekter och lavar, säger han.
Inventering ska ge skötselplan
För en ökad biologisk mångfald varierar möjliga åtgärder mellan olika golfbanor och inventeringen ska ses som en grund till framtagandet av en skötselplan för respektive golfklubb.
– Vi vill att klubbarna ska arbeta utifrån deras egna förutsättningar. Beroende på ekonomi och intresse så ska man kunna välja lätta eller svåra åtgärder – så det ska bli som katalog med olika tips, säger Louise Samuelsson, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Östergötland.
Hör mer om hur naturvärdesinverteringen går till i klippet ovan.