Känns fantastiskt att vi kan få en sådan europeisk exponering, säger Olof Hermelin, museichef på Östergötlands museum. Foto: Martin Klevelid/SVT

Östergötlands museum kan prisas som bäst i Europa

Uppdaterad
Publicerad

50 utvalda europeiska museer har besökts av en delegation och kommer nu studeras närmare. 

Östergötlands museum är nominerad till årets europeiska museum 2024, ”European Museum of the Year Award” – ett pris som delas ut årligen av Europarådet sedan 1977.

– Det känns fantastiskt att vi är nominerade. Det kan ge oss europeisk exponering och nya erfarenheter, säger Olof Hermelin, museichef på Östergötlands museum.

Det vinnande museet ska uppfinningsrikt och på ett framstående vis erbjuda besökaren en unik museiupplevelse och arbetar med kunskapsförmedling på ett kreativt sätt. 

Historiskt sett har tidigare två svenska museer vunnit Europapriset; Stockholms medeltidsmuseum 1986 och Sundsvalls museum 1989. 

Vinnaren presenteras under European Museum Forum i maj nästa år.

Tidigare i år utsågs Östergötlands museum i Linköping till Årets museum i Sverige.

Se i klippet nedanför hur museet firade när de vann utmärkelsen årets museum 2023.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Tina Enström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.