Övergödning är det allvarligaste miljöproblemet för Östersjön, det orsakar bland annat syrefattiga och döda havsbottnar.
Sedan 2011 utför SMHI en årlig kartläggning av syrebristen i Östersjön och resultatet för 2015 och 2016 visar att det fortsatt är en stor utbredning av bottnar utan syre eller med mycket låga syrehalter.
Se och hör oceanografen i vårt inslag.
Mindre syrebrist i vattnet
– Alltså arean av bottnar som har syrebrist är ungefär lika stor fortfarande, men det är mindre syrebrist i vattnet ändå. Det kan man se till exempel genom att det är mindre svavelväte kvar i vattnet. Svavelväte bildas vid långvarig syrebrist, så det här nya inflödet med vatten gjorde att vi faktiskt fick en bättre nivå i Östersjön, säger Lena Viktorsson, oceanograf vid SMHI.
Så det finns en möjlig ljusning i sikte?
– Ja, man kanske inte ska prata om en dyster prognos, det är klart att det har blivit en ökad syrebrist sedan 2000-talet och även under 1990-talet, det är ju på grund av tillförsel av näringsämnen. Men eftersom vi faktiskt har gjort så mycket arbete, som minskat tillförseln av näring, så skulle jag säga att det är troligare att den här utvecklingen vänder. Än att det blir ännu värre, säger Lena Viktorsson.
Syre och salt
Sen 2014 har inflödet till Östersjön ökat på grund av väderförhållanden och fortsätter det gynnsamma vädret, vilket bara framtiden kan utvisa, kan situationen för Östersjön förbättras. Det som skett är att salt och syrerikt vatten flödat in från Kattegatt och Skagerrak via Öresund.
– Om vi får fortsatt lite mindre inflöden av syrerikt vatten så kan naturen hjälpa till en bit på vägen. Det går fortare än vad det skulle ha gjort annars, säger Lena Viktorsson avslutningsvis.