Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det hade varit bättre med mer snö som fått smälta av under mars och april och tillfört grundvattnet då i stället” säger grundvattenexperten Bo Thunholm. Foto: TT/Julio C. Gonzalez /SGU

Ovanlig ökning av grundvattennivåer – SGU: ”Ännu mer nederbörd behövs”

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tidens stora nederbörd och snösmältning har börjat fylla på de stora grundvattenmagasinen i Östergötland. Men det kommer ta lång tid innan man får den stora återhämtningen. Det menar Bo Thunholm, grundvattenexpert, på Sveriges geologiska undersökning, SGU.

Det är under de senaste två veckorna som det skett en kraftig ökning av grundvattennivåerna för de små vattenmagasinen.

– Från nära bottennivåer till väldigt höga nivåer på så kort tid är relativt ovanligt, säger Bo Thunholm.

Men mer nederbörd krävs för att kunna vara på den säkra sidan inför sommaren.

– Annars kan återhämtningen komma av sig. Det kan i värsta fall påverka de vattenproducenter som använder grundvatten för sin vattenförsörjning, säger Bo Thunholm.

Hör Bo Thunholm förklara grundvattennivåerna i klippet ovan.

Stora och små grundvattenmagasin

• Stora grundvattenmagasin innehåller mycket vatten och reagerar långsamt på nederbörd. De finns oftast i sand- och grusavlagringar. Stora magasin är inte lika förekommande i Sverige men är viktiga för den kommunala vattenförsörjningen.

• Små grundvattenmagasin innehåller lite vatten och reagerar snabbt på nederbörd. De återfinns i bland annat morän och urberg. Små magasin används oftast för enskild vattenförsörjning från egen brunn.

Källa: SGU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.