En svävande lykta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rislyktor är ett populärt alternativ till smällare och raketer. Men lyktorna riskerar att bli riktigt brandfarliga – om det snöar. Foto: SVT

Varningen: ”Skicka inte upp rislyktor om det snöar”

Uppdaterad
Publicerad

Svävande lyktor av papper är ett populärt alternativ till smällare och raketer vid tolvslaget. Men i år kan snön över Östergötland stoppa rislyktorna.

SMHI har utfärdat gul varning för busväder med snö över Östergötland lagom till nyårskvällen. Inget toppenväder för att titta på raketer – och snön kan dessutom göra de svävande rislyktorna till flygande brandbomber.

– Om de kommer snö på de här lyktorna, ja då sjunker de ju ner igen på grund av snötyngden och riskerar att landa medan de fortfarande brinner, säger brandingenjören Lars Brodin.

Det kan vara läge att helt skippa rislyktan?

– Särskilt om det snöar mycket, eller om man är i närheten av bebyggelse.

Annars är det raketer och smällare som orsakar flest bränder och personskador, enligt Lars Brodin.

– Man ska såklart tänka på att vara nykter och på att hantera fyrverkerierna rätt.

Fem råd för ett brandsäkert nyår

1. Låt aldrig minderåriga hantera fyrverkerier. Fyrverkerier bör enbart hanteras av vuxna. Idag är mer än var tredje person som skadas av fyrverkerier under 18 år, trots att det är olagligt för minderåriga att köpa eller använda fyrverkerier.

2. Följ instruktionerna. Placera fyrverkerierna stabilt, håll säkerhetsavstånd och hantera aldrig en tänd pjäs i handen. Tänk på att hälften av de som skadas av fyrverkerier är åskådare.

3. Undvik alkohol. Det mesta med hantering av fyrverkerier bygger på sunt förnuft men med alkoholen försvinner förnuftet. Låt en nykter person ansvara för avfyrningen.

4. Försök aldrig tända om en fyrverkeripjäs som inte fungerat. Vänta minst 15 minuter innan du närmar dig en pjäs som inte skjutits i väg. Lämna den inte utan att kontrollera om det finns risk för brand.

5. Skydda balkonger. Tätbebyggda områden är särskilt utsatta, så rensa balkonger från lättantändliga föremål.

Källa: Brandskyddsföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.