fingerad krasch olycka helikopter soldat utanför rök

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En av de mer lindrigt ”skadade” när försvaret övade helikopterkrasch nära Malmens flygfält. Se dramatiska bilder i videon. Foto: Carl Larsson/SVT

Övning – här räddas folk efter helikopterkrasch utanför Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Sju personer befann sig i den helikopter som havererade nära Malmens flygfält utanför Linköping under onsdagsmorgonen. Nu var det dock bara en övning, där både civila myndigheter och enheter från försvaret deltog.

En av skademarkörerna var 19-åriga Elsa Ersman, värnpliktig från Finspång.

– Jag har brännskador på i stort sett hela överkroppen. Sedan har man övat på att ta hand om mig.

Hur har du blivit omhändertagen?

– Jag tror det har gått bra i alla fall.

Viktigt med samarbete

Övningens syfte är framför allt samarbetet och kommunikationen mellan de militära och civila myndigheterna. Det här var en så kallad fullskaleövning.

– I det här fallet betyder det att de blåljusmyndigheter som kan bli involverade vid en flygolycka ska öva tillsammans så vi kan hantera olyckan på ett bra sätt, säger Helikopterflottiljens flygplatschef, Henrik Olsén.

Blåljusmyndigheter

Förutom Försvarsmakten deltog Luftfartsverket, Sjö- och flygräddningscentralen JRCC, Region Östergötland, Polisen, SOS Alarm och Räddningstjänsten Östra Götaland.

Den här typen av övning måste genomföras vartannat år och i Östergötland turas flygplatserna om. För två års sedan hölls övningen på Norrköpings flygplats.

Hur gick det då? Det får du svar på i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.