Mattias Ardin, chef för Gotlands regemente, hoppas på fler värnpliktiga på ön. Foto: Patrik Widegren /SVT

P18 vill femdubbla antalet värnpliktiga till 2025

Uppdaterad
Publicerad

Idag kan ett 40-tal värnpliktiga utbildas på Gotland, mer finns det inte plats för. Men för regementet P18 är det viktigt att kunna få fler i framtiden. Detta för att förhoppningsvis få några av dem att välja en karriär inom försvaret.

– Det är själva grundstenen i rekryteringen av soldater och officerare, säger Mattias Ardin, chef för Gotlands regemente P18.

I klippet ovan berättar han mer om vikten av värnplikt på Gotland.

Fakta Värnplikt

Sverige införde allmän värnplikt 1901 då det gamla indelningsverket avskaffades.

Den allmänna värnplikten gällde sedan till den 1 juli 2010 då den ersattes av en frivillig grundläggande militär utbildning (GMU).

Från 2018 återinfördes värnplikten och nu mönstras årligen ett stort antal 18-åriga män och kvinnor för grundutbildning.

Utbildningens längd är mellan 6 och 15 månader. Den första delen utgörs av GMU och pågår i tre månader. Den följs av en befattningsutbildning på upp till 12 månader.

Av de omkring 13 000 personer som gör de fysiska och psykiska testerna vid mönstringen togs runt 4 000 ut för värnpliktsutbildning 2018. Samma antal gäller för 2019. Antalet som tas ut till värnplikt kan komma att öka om världsläget försämras.

Värnplikten är sedan 2018 könsneutral.

Källa: Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvaret på Gotland

Mer i ämnet