En stenhuggare som bär skyddsutrustning står vid en arbetsbänk och slipar en gammal gravsten med en elektrisk slipmaskin. Stövrar och damm sprids runt. Bakgrunden visar en metallisk vägg som delvis skyddar arbetsområdet. Gravstenar, begravning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stenen slipas, huggs till och får ny text på stenhuggeriet – se hur det går till i klippet. Foto: Thindra Isaksson Gyllenfjell/SVT

På stenhuggeriet får gravstenarna nytt liv

Publicerad

Återbruk av gravstenar blir allt vanligare i Sverige. En ny undersökning visar att 20 procent av stenarna som säljs idag är återbrukade.

– Jag tror att det är ett miljötänk både hos kyrkan och gravägarna, säger Jonas Andersson, vd på ett stenhuggeri i Norrköping.

Sveriges Stenindustiförbund har genomfört en undersökning bland cirka 40 stenhuggerier i landet och resultaten visar en tydlig trend: 20 procent av stenarna som säljs idag är återbrukade.

Jonas Andersson är vd på ett stenhuggeri i Norrköping och märker av en ökning även om det fortfarande är en relativt liten del av verksamheten.

– Det senaste fem åren har det börjat dra iväg, säger han.

Kan använda samma gravsten flera gånger

Vanligtvis blir gamla stenar möjliga för återbruk när gravrätten på 25 år har gått ut. När stenen kommer till stenhuggeriet tas den ursprungliga inskriptionen bort för att ge plats åt det nya namnet och datumet.

I klippet: Se hantverket och hur en avidentifiering går till.

– Man kan återanvända en gravsten tre till fyra gånger utan problem, säger Jonas Andersson.

Enligt Jonas Andersson skiljer sig inte priset enormt, speciellt inte om det är en mindre liggande sten. Han tror snarare att det är miljötänket och trenden för återanvändningen som driver ökningen.

– Om man tar en sten på orten och ett lokalt stenhuggeri är det helt klart bättre miljömässigt, säger Jonas Anders eftersom det minskar behovet av långa transporter.

Fakta: gravrätten

I Sverige har personer som är folkbokförda rätt att begravas på en allmän begravningsplats när de avlider.

Denna gravrätt varar vanligtvis i 25 år och kräver att det finns anhöriga som blir gravrättsinnehavare. Om inga anhöriga finns, tillämpas andra regler.

Gravrättsinnehavaren kan när som helst välja att återlämna gravrätten. Det är upp till innehavaren att besluta vad som ska hända med gravstenen.

Om en anhörig inte vill behålla stenen, övergår ägandet till kyrkoförvaltningen. De bedömer då om stenen ska bevaras, återanvändas eller om den ska tas bort.

Källa: Svenska kyrkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.