I en undersökning från Naturvårdsverket vittnar bland annat länsstyrelser, turistföretag och friluftsorganisationer om att de upplevde en stor ökning av besökare i naturen.
– I våras var det så pass trångt i länets mer kända naturreservat att vi fick uppmuntra östgötarna att söka sig till besöksmål som inte är lika kända. Som tur är finns det närmare 300 naturreservat i länet och därmed en stor mängd naturpärlor att upptäcka som inte har samma besökstryck, säger Lisa Johansson, reservatsförvaltare på Länsstyrelsen Östergötland, i ett pressmeddelande.
Positiva problem
Även på Gotland har man sett att intresset för naturreservat och vandringsleder varit rekordstort under hela året.
– Vi sköter omkring 20–25 grillplatser med vedförråd och vi har inte riktigt hunnit med att fylla på eftersom det varit sådan åtgång. Men det är bara positiva problem att människor är ute och rör på sig, säger Mattias Ringbom, praktisk naturförvaltare vid länsstyrelsen på Gotland.
Slitage på naturen
Det finns dock en oro att det höga besökstrycket inneburit stora påfrestningar för naturen. Parkeringsproblem och nedskräpning är några saker som aktörerna nämner i undersökningen från Naturvårdsverket.
– Till nästa år har vi tagit höjd för ett fortsatt högt intresse genom att öka antalet tillsynsbesök och extra satsningar på att underhålla leder och friluftslivsanordningar, säger Lisa Johansson.