Charlotte Wåhlin, adjungerad biträdande professor inom ergonomi.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man behöver damma av arbetsmiljöpolicy och friskvårdspolicy och se vem som behöver vad”, säger Charlotte Wåhlin, forskare och biträdande professor inom ergonomi. Foto: Hadeel Ibrahim/SVT

Pandemin ökade kunskap om ergonomi – men ännu sitter många för länge

Uppdaterad
Publicerad

Tack vare pandemin har medvetenheten kring ergonomi på arbetsplatsen ökat, men det är fortfarande allt för många som sitter många timmar på jobbet. Det menar Charlotte Wåhlin, forskare och biträdande professor inom ergonomi vid Linköpings universitet.

När distansarbete blev vanligt under pandemin upptäckte många brister i att ha en fungerande arbetsplats hemma. Då började både anställda och arbetsgivare tänka lite extra på ergonomi, något som följt med även nu i post-pandemitid.

Hybridarbete allt vanligare

– Nu går många över till en blandning mellan att jobba på kontoret och hemifrån. Man måste planera, leda och fördela arbetet både för arbetsuppgifter man utför på kontoret, men också hemma, säger Charlotte Wåhlin.

Vad säger forskningen?

– Det återstår många frågor, man har börjat titta på var man ska vara kopplat till arbetsuppgifter, men också att det digitala ska fungera för att undvika teknikstress.

En viktig aspekt är fysisk aktivitet, inte bara hemma men också på jobbet, menar Charlotte Wåhlin.

– Vi behöver olika saker, men alla har stor nytta av rörelse.

Värna om fokustid

När man har väldigt koncentrationskrävande uppgifter måste man värna om fokustid, menar experten.

– Tyvärr är allt för många tillgängliga och har båda mobil och mejl och det plingar hela tiden. Den kognitiva ergonomin behöver också variation.

Vad har vi lärt oss av pandemin? Hör svaret i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.