Gummihandskar kan ge vårdpersonal eksem. Foto: Sofia Tanaka/TT

Plastanvändningen i kommunerna ska ses över

Uppdaterad
Publicerad

Kommunerna Linköping och Norrköping vill minska på sin användning av fossil plast. Just nu görs en kartläggning för att se hur mycket som används inom verksamheten.

De största kommunerna i Östra MellanSverige släpper tillsammans ut cirka 4000 ton koldioxid per år genom sin användning av fossil plast. Det visar det EU-finansierade projektet Jakten plasten som Linköpings – och Norrköpings kommun genomför tillsammans med Uppsala och Eskilstuna.

Fossil plast är vanligt i exempelvis engångshandskar, plastfickor, soppåsar och engångsförkläden, som används flitigt på arbetsplatser inom kommunerna. Och för att se hur mycket och på vilket sätt produkterna används har Norrköping och Linköping gjort en kartläggning.

– Vi tittar över så att rätt plast används på rätt plats, säger Lise-Lotte W Järvinen, utvecklingsstrateg Linköpings kommun.

Vill minska mängden plast

När man fått fram ett resultat är tanken att minska användandet och dra in på produkter som inte används så mycket. I projektet ingår också att ta fram kravställningar i upphandlingar för plastprodukter.

– Vi vill framförallt reducera användningen och få igång en diskussion om hur vi använder den fossil plasten, säger Lise-Lotte W Järvinen.

Projektet har pågått sedan förra hösten och kommer att pågår till och med år 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.