De är både offer och förövare. Det handlar om pojkar och män i en hederskontext.
– Vi har glömt bort pojkarnas situation och pojkarnas roll. Både att de tvingas till vissa saker utifrån att bevaka, kontrollera, straffa, föra vidare traditioner, föra vidare namn. De förväntas göra saker mot sin egen vilja. Men även att pojkar skickas på uppfostringsresor, de blir bortgifta och till och med hedersmördade, säger Hoshi Kafashi, sakkunnig inom hedersvåld och förtryck.
Hundratals drabbas
Det saknas statistik över antalet personer som förs bort i en hederskontext. Men man vet att det förekommer.
Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck har gjort en kartläggning av bortförda personer i en hederskontext under 2022. Undersökningen bygger på svar från social- och utbildningsförvaltningar i landet. Den visar att det handlar om 159 personer som socialförvaltningarna haft kännedom om.
Enligt Hoshi Kafashi, som idag arbetar som handledare i Motala kommun, har han de senaste åren fått vetskap om ett 20 -tal unga östgötar som förts utomlands.
kartläggning av bortförda personer i en hederskontext
Antal kända fall av bortföranden 2022:
- 159 personer, varav 39 % pojkar och män.
- 139 minderåriga (89 %)
- 8 mellan 18 och 20 år (5%)
- 10 över 20 år (6 %)
Kartläggningen bygger på en enkätstudie. Av Sveriges 290 kommuner är det drygt hälften av socialförvaltningarna som svarat.
Källa: Kartläggning av bortförda personer i en hederskontext 2022. Nationellt Centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck.