En polis står i en utomhusmiljö, iförd en uniform med en regnbågsfärgad medaljong. Personalen har olika kommunikationsutrustningar fästa vid uniformen, inklusive en radio. Bakgrunden visar en suddig, höstliknande miljö med gul och grön vegetation.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Poliser och Norrköpingsbor reagerar på torsdagens skjutning. Foto: David Hernqvist/SVT

Polisen om unga som begår våldsbrott: ”Jag skäms”

Uppdaterad
Publicerad

En man i 18-årsåldern vårdas för livshotande skador efter att ha blivit skjuten i ett trapphus i centrala Norrköping. Polisen misstänker nu en pojke under 15 år för våldsdådet.

På torsdagskvällen fick polisen larm om en misstänkt skottlossning i centrala Norrköping. En man i 18-årsåldern var offer för skjutningen. Han fördes till sjukhus och på fredagen var läget fortfarande livshotande.

Polisen grep en pojke under 15 år, misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott. Den minderårige släpptes och omhändertogs av sociala myndigheter. Men misstankarna om brott kvarstår.

Våldsvågen i Norrköping

Polischefer mötte media

Något som lokalpolisområdeschef Frida Braf berättade för SVT Nyheter Öst dagen efter händelserna.

– Huruvida det här ärendet har koppling till gängkriminalitet eller pågående konflikter i Norrköping måste vi återkomma till, säger hon.

Finns misstanke att personer ligger bakom det här?

Utredningen är i ett intensivt läge, vi tittar på olika saker när vi lägger pusslet. Det kommer vi behöva fortsätta med.

Stark reaktion

Kommunpolisen Annika Granath reagerar starkt på om yngre dras in i gängkonflikter av vuxna människor.

– Det är för jävligt, jag skäms som vuxen att det finns andra vuxna som utnyttjar våra barn på det här sättet, säger Annika Granath.

Se i videon ovan polisens tankar om torsdagens händelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Norrköping

Mer i ämnet