Polisen utbildas efter oroligheterna i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste tidens oroligheter i Skäggetorp genomgår nu alla Linköpingspoliser i yttre tjänst utbildning i social oro.

Bland annat handlar det om att polisen ska bli bättre i sitt bemötande av människor.

– Håll käften, lägg dig ner, lägg dig ner, lägg dig ner. Det var det enda vi hörde, säger Hussein Karnib, en av de ungdomar som greps av polisen i samband med de senaste bråken i Skäggetorp.

– Arresten var den första vägen vi åkte mot, vi satt där i tre timmar, visste ingenting. Sedan släpper de oss, säger han.

Kritik vid stormöte

Hussein Karnib berättade om polisens bemötande på stormötet som hölls i Skäggetorp för drygt en vecka sedan.

– Vi kommer ut och där står våra föräldrar, tårögda, vad har ni gjort? Vi har inte gjort någonting, svarade vi. Vi sprang bara till bussen. Tyvärr missade vi den för att polisen tog oss, säger han.

”Väldigt oturligt”

Poliskommissarie Håkan Stenbäck beklagar den aktuella händelsen.

– Det var väldigt oturligt för där hade polisen precis innan fått rapport om att det bråkades. Då när de ser tre individer, som springer därifrån tror man att de hade koppling till det där. Men ändå så kanske man kunde ha handhavt bättre, säger han.

Påverka positivt

Nu ska alla runt 70 poliser i yttre tjänst i Linköping utbildas i social oro, vilket handlar om områden som drabbats av exempelvis våldsamma upplopp, skadegörelse eller anlagda bränder.

– Dels att få en mer information om vad det är för någonting, social oro, vad som ligger bakom det begreppet. Även hur vi kan vara med och påverka i förhoppningsvis en positiv anda, att dämpa vissa delar, säger Mattias Ydreborg chef för mängdbrottsenheten vid polisen i Linköping.

Bemötandet viktigt

Det handlar också om bemötande och attityd, helt enkelt hur polisen är och agerar.

– Först och främst sitter man inte i en bil och bara kollar på de här ungdomarna. Jag tycker att man ska stiga ur bilen, komma fram hälsa, prata och vara trevlig. Sedan om det verkligen är så att ungdomen inte accepterar hur han blivit bemött, och han blivit bemött på ett bra sätt, då förstår jag att de reagerar, säger Hussein Karnib.

Att polisen gör ett korrekt inledande bemötande är viktigt, menar Håkan Stenbäck. Det finns många olika signaler som kan upplevas provocerande.

– Kroppsspråket är väldigt viktigt, om man står med armarna i kors tillexempel, ger en signal. Är det istället så att polisen går fram och tar i hand med ungdomarna och frågar hur det är ges en helt annan start, säger Håkan Stenbäck.

Stockholmspolisen inkopplade

Poliserna får under utbildningen bland annat information om hur polisen har arbe [ingen länktext finns]tat i oroliga områden i Stockholm.

– De poliser jag känner och som är vana att vara i de här områdena de kan ju det här och tas emot väl av ungdomarna. Eventuellt finns dem som inte är så vana vid sådana här områden där man behöver mer träning i hur ungarna tänker, säger Håkan Stenbäck.

– Jag tror det är lite nya poliser i ett nytt område, jag tror inte de har jobbat så mycket i ett miljonprogram. Det är fler resurser som sätts in, men är det rätt folk som kommer till platsen, det är frågan, säger Hussein Karnib.

Bra inför sommaren

Efter den oroliga Situationen i Skäggetorp fortsätter nu arbetet med att återuppbygga tryggheten. På stormötet för drygt en vecka sedan samlades uppemot 400 personer.

Inför kommande sommarlov hoppas polisen nu att utbildningen i social oro kan ha nytta.

– Man ska nog få förståelse för vad det här är tror jag. Kunskap är alltid viktigt och det här ämnet har vi inte pratat om så mycket hos oss, säger Mattias Ydreborg vid polisen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.