Polisen varnar om flera fall av swish-bedrägerier. Foto: Oscar Olsson/TT

Polisen varnar för Swish-bedrägerier

Publicerad

Det ser ut som en vanlig betalning, via Swish, men det går ingen transaktion mellan köpare och säljare. Polisen varnar nu för flera fall av bedrägeri, genom falska Swish-överföringar.

Polisen i Motala, Mjölby, Vadstena och Boxholm skriver om tillvägagångssättet i sociala medier, för att uppmärksamma allmänheten.

”Det har varit ungdomar som har försökt sig på det här. I något fall har det lyckats då det är mycket likt förfarandet och utseendet vid en riktig Swish”, skriver polisen.

Vidare uppmanar polisen att personer som bedriver försäljning och tar betalt via Swish är vaksamma och med fördel använder företagsappen, för att få en direktbekräftelse på genomförda köp.

Föräldrar uppmanas prata med sina barn om att detta är brottsligt och vilka konsekvenser det kan ge vid användning av falska Swish-överföringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.