Foto: SVT

Programmering ska in i grundskolan

Uppdaterad
Publicerad

Den snabbt ökande digitaliseringen i samhället gör att programmering blir obligatoriskt i grundskolan.

– Vi genomför inte stora förändringar av kursplaner särskilt ofta, men det blir oftare nu och digitaliseringen är en starkt drivande faktor, säger Peter Karlberg, undervisningsråd på Skolverket, till SVT Nyheter Öst.

Tanken är att programmering ska vävas in i andra ämnen och inte vara ett separat ämne.

– Vi har ju valt tämligen medvetet att inte specialisera utbildning inom grundskolans ram. Det gäller att ge alla samma kunskaper, en grund att stå på för fortsatta studier, menar Peter Karlberg.

Peter Karlberg, undervisningsråd på Skolverket

”Inte troligt att det blir ett tillval”

När Karlberg får frågan om det kommer gå att välja programmering på samma sätt som man idag väljer exempelvis tyska eller franska så har han inget bombsäkert svar. En personlig fundering utmynnar dock i:

– Jag tror inte det är särskilt troligt att programmering blir tillval på det sättet, men vi har öppnat för att inom gymnasiet kunna välja till programmering inom alla gymnasieprogram.

Skarpare skrivningar behövdes

Redan i den läroplan som kom 2011 fanns det skrivningar som skulle få in mer kunskap om datorer, programmering och digitalisering. Problemet visade sig vara att den gav för mycket utrymme för tolkningar och utbildningen blev väldigt olika beroende på vilken skola en elev råkade gå i.

– Den bild vi hade var att det blev för ojämnt. Man behöver skärpa skrivningarna, säger Karlberg.

Träder i kraft 1 juli 2018

I mars i år beslutade regeringen om ändringar i läroplanen för grundskolan och förskoleklasser. Under flera avsnitt förs det nu in skrivningar om att skolan ska ge kunskaper om digitalisering och att använda datorer.

Förändringarna i läroplanen träder i kraft 1 juli 2018 men redan från 1 juli i år var det möjligt för skolorna att börja arbeta efter de nya riktlinjerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.