Genrebild Foto: TT

Kritik mot fler förskoletimmar i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Trots stor brist på förskollärare så blir Linköping en av 44 kommuner i landet som inför fler timmar i förskolan. Men protesterna från anställda och fack har inte låtit vänta på sig.

44 kommuner i landet, däribland Gotland, har nu infört fler timmar i förskolan för de som är barn till föräldralediga eller arbetslösa. Men Linköping är än så länge ensamt i Östergötland. Kommunen ökar på antalet timmar som barnen får vara i skolan, från 15 till 20 timmar.

– I en tid när det är så svårt att hitta förskollärare och annan personal också införa att det blir fler barn på förskolan det är inte speciellt klokt, barnen får ju egentligen inte den kvalité  som de har rätt till, säger Berit Nownahal Cleber, förskollärare.

”Oansvarigt av politikerna”

Enligt Skolverkets helt nya prognos så kommer det att fattas 18 000 förskollärare i landet de närmaste 15 åren.

– Vi har sett den prognosen och tycker inte att politikerna tar ansvar, säger Sandra Wahlström, ordförande lärarförbundet i Linköping.

– Förskolan är viktig för barns tidiga lärande och då tycker vi att den ska komma alla barn till dels, så det känns som en viktig fråga. Jag tycker att det här arbetssättet är väldigt viktigt att få på plats och jag tror inte att det kommer innebära så pass mycket ytterligare arbetsbörda, säger Jakob Björneke (S), kommunalråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.