Lantbrukaren David Appelgren visar upp en quinoaplanta Foto: SVT

Quinoa odlas på Östgötaslätten

Uppdaterad
Publicerad

Vanligtvis odlas quinoa i Sydamerika. Men just nu växer den för fullt på Östgötaslätten och lantbrukaren David Appelgren hoppas att det bara är början på en trend.

Förra året odlade David och hans kollega Eric en halv hektar för att se om det ens var möjligt att odla quinoa i Sverige. Det gick över förväntan och i år har dom sått 17 hektar.

Plantorna ska växa till sig under sommaren och så småningom också blomma. Efter det kan själva fröet samlas in. Ett frö som forskare menar har en stor potential att kunna förbättra mattillgången globalt.

– Det är ett bra alternativ till riset som kanske har problem med arsenik och sådant. Den har ju också dubbelt så mycket protein och dubbelt så mycket fibrer som ris har, säger David Appelgren.

Riskabelt att satsa nytt

Traditionellt sett har den stora växtodlingen i Sverige varit ganska konservativ. Att försöka odla nya grödor innebär ofta stora investeringar och därmed också stora risker för lantbrukarna. Men i och med klimatförändringarna tror Hushållningssällskapet utanför Linköping att vi kan få se nya odlingstrender framöver.

– Högre temperaturer gör att att vi kommer att kunna odla andra grödor. Så från svensk och eller nordisk horisont kanske inte klimatförändringen är så negativ egentligen, säger agronomen Hans Augustinsson.

Agronomen Hans Augustinsson tror att quinoan har en framtid i Sverige Foto: SVT

Hoppas inspirera

Idag kostar ett kilo importerad ekologisk quinoa mellan 100 och 200 kronor i butik. Det höga priset beror på ökad efterfrågan eftersom fröna blivit del i den senaste hälsotrenden världen över.

Nu Hoppas David kunna inspirera andra lantbrukare att våga tänka nytt. 

– Vi som är jordbrukare måste tänka lite mer som andra företagare och vara lite unika och inte göra som alla andra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.