Förra året odlade David och hans kollega Eric en halv hektar för att se om det ens var möjligt att odla quinoa i Sverige. Det gick över förväntan och i år har dom sått 17 hektar.
Plantorna ska växa till sig under sommaren och så småningom också blomma. Efter det kan själva fröet samlas in. Ett frö som forskare menar har en stor potential att kunna förbättra mattillgången globalt.
– Det är ett bra alternativ till riset som kanske har problem med arsenik och sådant. Den har ju också dubbelt så mycket protein och dubbelt så mycket fibrer som ris har, säger David Appelgren.
Riskabelt att satsa nytt
Traditionellt sett har den stora växtodlingen i Sverige varit ganska konservativ. Att försöka odla nya grödor innebär ofta stora investeringar och därmed också stora risker för lantbrukarna. Men i och med klimatförändringarna tror Hushållningssällskapet utanför Linköping att vi kan få se nya odlingstrender framöver.
– Högre temperaturer gör att att vi kommer att kunna odla andra grödor. Så från svensk och eller nordisk horisont kanske inte klimatförändringen är så negativ egentligen, säger agronomen Hans Augustinsson.
Hoppas inspirera
Idag kostar ett kilo importerad ekologisk quinoa mellan 100 och 200 kronor i butik. Det höga priset beror på ökad efterfrågan eftersom fröna blivit del i den senaste hälsotrenden världen över.
Nu Hoppas David kunna inspirera andra lantbrukare att våga tänka nytt.
– Vi som är jordbrukare måste tänka lite mer som andra företagare och vara lite unika och inte göra som alla andra.