I Visby samlades nyligen 150 kvinnor som jobbar inom räddningstjänsten runt om i landet. De träffas varje år för att fortbilda sig och utbyta erfarenheter.
För även om de var många på mötet så är kvinnliga brandmän i klar minoritet. Runt 7 procent av alla heltidsanställda brandmän är kvinnor och knappt 9 procent är deltidsanställda.
– Många tror att det är väldigt tufft. Att det handlar mycket om det fysiska, att man inte klarar av det. Men det är mycket annat vi också gör på det här jobbet, som gör att alla kan om man vill, säger Malin Tofvesson, en av två heltidsanställda kvinnliga brandmän hos räddningstjänsten på Gotland.
Ligger efter polisen och försvaret
Förutom att göra arbetsplatserna jämställda i frågan om kläder, utrustning och omklädningsrum så handlar det också om att synliggöra de kvinnor som finns så att unga tjejer kan få upp ögonen för yrket.
Jämfört med antalet kvinnor inom andra traditionellt manliga yrken som polis och militär, så ligger räddningstjänsten efter.
– Vi ligger 10-20 år efter, men det är inte så konstigt. De har jobbat på ett annorlunda sätt. Militären har också jobbat jättemycket med jämställdhetsfrågor, hur man applicerar kläder och utrustning. Vi tittar också på det och tycker att arbetsgivare ska ge möjligheter till det, säger Mona Hjortzberg, ordförande för nätverket kvinnor inom räddningstjänsten.
Se mer om detta i klippet ovan.