En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sidan visar två kvinnliga brandmän. Den högra sidan visar en brandman som använder en höjdplattform för att släcka en brand på en balkong i en flerfamiljshus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brandmännen Malin Tofvesson och Samantha Barath jobbar på Visby brandstation hos räddningstjänsten på Gotland. I videon berättar de mer om hur det är att jobba som brandman. Foto: Patrik Widegren/SVT

Räddningstjänsten vill bli mer jämställd – hoppas på fler kvinnliga brandmän

Publicerad

Medvetenheten behöver höjas hos tjejer att man faktiskt kan bli brandman. Men det behövs också göras förändringar på arbetsplatserna.

I Visby samlades nyligen 150 kvinnor som jobbar inom räddningstjänsten runt om i landet. De träffas varje år för att fortbilda sig och utbyta erfarenheter.

För även om de var många på mötet så är kvinnliga brandmän i klar minoritet. Runt 7 procent av alla heltidsanställda brandmän är kvinnor och knappt 9 procent är deltidsanställda.

– Många tror att det är väldigt tufft. Att det handlar mycket om det fysiska, att man inte klarar av det. Men det är mycket annat vi också gör på det här jobbet, som gör att alla kan om man vill, säger Malin Tofvesson, en av två heltidsanställda kvinnliga brandmän hos räddningstjänsten på Gotland.

Ligger efter polisen och försvaret

Förutom att göra arbetsplatserna jämställda i frågan om kläder, utrustning och omklädningsrum så handlar det också om att synliggöra de kvinnor som finns så att unga tjejer kan få upp ögonen för yrket.

Jämfört med antalet kvinnor inom andra traditionellt manliga yrken som polis och militär, så ligger räddningstjänsten efter.

– Vi ligger 10-20 år efter, men det är inte så konstigt. De har jobbat på ett annorlunda sätt. Militären har också jobbat jättemycket med jämställdhetsfrågor, hur man applicerar kläder och utrustning. Vi tittar också på det och tycker att arbetsgivare ska ge möjligheter till det, säger Mona Hjortzberg, ordförande för nätverket kvinnor inom räddningstjänsten.

Se mer om detta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.