John Andåker är chef för utredningssektionen i polisområde Öst. Foto: TT / SVT

Ny rapport visar – fler erfarna utredare behövs: ”Tar lång tid”

Uppdaterad
Publicerad

Det behövs fler utredare som är utbildade i utredning av grova våldbrott. Det är en av slutsatserna som Brå drar i en ny rapport om utredning av gängmord.

De senaste tio åren har det dödliga våldet i kriminella miljöer ökat. Ett exempel är Linköping som för en tid sedan drabbades av totalt sex gängrelaterade mord på mindre än ett år. Samtliga mord är hittills ouppklarade.

Brå har i en ny rapport undersökt vad som krävs för att fler sådana brott ska klaras upp. Bland annat behövs det fler utredare som är utbildade i utredningar av grova våldsbrott.

Skjutvapenvåldet i Linköping

– En kombination av en ökad komplexitet i den här typen av brott samtidigt som den här typen av utredningar ökar gör att vi inte har tillräckligt många med den här kompetensen. Därför måste vi ibland låna in resurser, säger John Andåker chef för polisens utredningssektion i polisregion Öst

”Tar lång tid”

Samtidigt kommer det ta lång tid att komma åt problematiken.

– Vi måste arbeta strategiskt för att bygga på kompetenserna och det tar lång tid, säger John Andåker.

Mer och mer indiciebaserade

En viktig aspekt för att kunna lösa gängmord är tid. Studien visar att i nära en tredjedel av de fall som leder till att någon döms har den dömda personen gripits inom 12 timmar – i hälften har den dömda gripits inom tre dygn. I nuläget finns ingen frihetsberövad misstänkt för något av morden i Linköping.

– Vi har fortfarande goda förhoppningar. Men det är utan tvekan så att närtiden till när brotten inträffade är väldigt avgörande. Utredningarna blir mer och mer indiciebaserade och det bästa är alltid om vi kan nå stor framgång i närtid, säger John Andåker.

SVT Öst har tidigare rapporterat om utredningsarbetet i polisregionen. Bland annat saknas idag en ”kalla fall-grupp”. Mer om det i klippet nedan:

Rapporten:

Studien består av en aktgranskning av 113 polisutredningar av dödligt våld med skjutvapen i kriminell miljö.

Samtliga fall som granskats är från perioden 2017-2019.

Studien består också av intervjuer med 19 utredare och 5 åklagare.

Rapporten i sin helhet finns här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutvapenvåldet i Linköping

Mer i ämnet