Det är Myndigheten för vård- och omsorgsanalys som bland annat ska bedöma hur samverkan har fungerat mellan nationella myndigheter, skola, polis, socialtjänsten och andra aktörer.
Man ska också titta lite extra på arbetet hur kompetensteamet och den nationella stödtelefonen för yrkesverksamma har fungerat. Och hur framtagna väglednings- och utbildningsmaterial har arbetats fram.
– Utvärderingen av det nationella kompetenscentret i Länsstyrelsen Östergötland kommer att bli ett viktigt underlag för regeringens fortsatta insatser för att förebygga och bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck. Jag hoppas att vi kan få mer kunskap om hur statens insatser i kampen mot våldet kan öka, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen, i ett pressmeddelande.
Mycket arbete återstår
Vid länsstyrelsen i Östergötland ser man nu fram emot att kunna fortsätta arbetet lite mer långsiktigt.
– Tidigare har uppdraget förlängts årligen, så det är klart att det är bra med ett längre tidsperspektiv, säger Matilda Eriksson, sakkunnig utredare vid Länstyrelsen Östergötland.
Hon berättar vidare att det fortfarande finns mycket arbete att göra för att bekämpa hedersförtryck.
– Det har hänt en hel del genom åren, men vi kan se i våra rapporter är att stödet varierar stort var i landet du bor, säger Matilda Eriksson.